Pri Toyoti so napovedali, da bodo do leta 2020 na svetovni trg poslali kar 10 novih električnih vozil. To je namreč del strategije, ki napoveduje, da bo vsako vozilo »elektrificirano« do polovice naslednjega desetletja. Gre za tržni projekt z novimi električnimi in hibridnimi vozili, ki bodo poleg obstoječih Toyotinih vozil dopolnili ponudbo in zagotovo kar dobro pomešali karte na trgu.

Ne pozabimo; Toyota je že danes vodilni proizvajalec vozil z motorji, ki imajo izredno malo emisij in izredno učinkovitost. V prihodnosti (do leta 2030) pa načrtujejo prodajo 5.5 milijonov »elektrificiranih vozil« po vsem svetu (od tega kar dober milijon popolnoma električnih vozil).

Toyotin načrt, da v manj kot desetih letih uvede deset popolnoma novih električnih vozil, lahko razumemo kot preobrat za blagovno znamko, saj kljub dolgoletnemu zagovarjanju hibridne tehnologije, električni avtomobil niso bili nikoli sestavni del ponudbe japonskega proizvajalca.

Uvedba električnih avtomobilov bo potekala po korakih. Najprej jih bomo lahko videli na kitajskem trgu,  nato jih bodo uvedli še na japonskem, indijskem, ameriškem in šele kasneje na evropskem trgu.

Razpoložljivost po vsem svetu se tako pričakuje zgodaj v naslednjem desetletju, medtem ko se bo ponudba novih modelov vozil na osnovi gorivnih celic povečala tudi po letu 2020.

Pri Toyoti ne spijo niti na področju hibridov

V planu je tudi razvoj bolj zmogljivih hibridov, ki že temeljijo na današnjem Priusu. Pri Toyoti pravijo, da nameravajo razviti močnejšo različico tega sistema za nekatere modele. Enostavni hibridni sistemi bodo namreč na voljo tudi za cenejše modele Toyotinih vozil.

Ključ do Toyotinega projekta elektrifikacije bo komercializacija t. i. solid-state baterijske tehnologije. Pri Toyoti menijo, da bo ta tehnologija privedla do manjše, bolj goste in na koncu stroškovno učinkovitejše baterije v primerjavi z litij-ionskimi celicami, ki jih trenutno uporabljajo skoraj vsi proizvajalci avtomobilov.

Zaupajo nam številna podjetja

logo lifeclass as tus bitermo-logo logo-banka-koper logo-luka-koper cimos logo Logo ika robotina logo uip zdravstveni-dom-koper Generali Intereuropa KERN Komunala Izola Sava ZDI ZRS

Izjave strank

You must enable Billing on the Google Cloud Project at https://console.cloud.google.com/project/_/billing/enable Learn more at https://developers.google.com/maps/gmp-get-started