cesta

Voznice in vozniki pozor! Od 15. novembra naprej se začenja zimska sezona, ki traja do 15. marca. V tem obdobju je potrebno svoja vozila opremiti z zimsko opremo.

Strokovnjaki opozarjajo, da se zimske pnevmatike bolje odzivajo v hladnih zimskih razmerah, zato zagotavljajo boljši oprijem in varnejšo vožnjo. Zato je vselej priporočljiva menjava letnih pnevmatik s primernimi zimskimi.

Za strokovno pomoč in svetovanje glede pravilne izbire nas prosim kontaktirajte.

Nasveti za varno zimsko vožnjo

Mrzlo zimsko vreme povzroča večino najslabših razmer na cesti. Okvare se v zimskih mesecih več kot podvojijo, saj sneg, led, veter in dež povzročajo slabe vozne razmere. Kljub temu se lahko z določenimi preprostimi zimskimi pregledi sami prepričate ali ste vi, kot tudi vaše vozilo pripravljena na vse, kar prinaša zimski čas.

Seznam zajema vse, od hitrih zimskih pregledov vozila, kot je preverjanje nivoja čistilnih tekočin in delovanje zunanjih žarometov, do nameščanja zimskih pnevmatik, s pomočjo katerih bosta vi in vaše vozilo zimo preživela brez nikakršnih težav na cesti.

Učinkovito zimsko vzdrževanje vozila

Vzdrževanje vozila je pomembno skozi celo leto, v zimskem času pa le-to postane še toliko pomembnejše.

Dobra novica je, da se zimsko vzdrževanje vozila ne razlikuje veliko od običajnih vzdrževalnih del, vendar morate več pozornosti nameniti določenim zadevam, ki so navedene v nadaljevanju.

Preglejte akumulator vozila

akumulator

Hladno in vlažno vreme lahko uničita vaš akumulator. Nič ni hujšega, ko zavrtite ključ in slišite mehanski stok, ki ga povzroči umirajoči akumulator. Če akumulator med vžigom trpi, je velika verjetnost, da se mu izteka čas. Če imate ustrezno opremo lahko akumulator preverite sami.

Najbolje pa je, da za to zaprosite strokovnjaka. Če vaše vozilo lahko zaženete, se zapeljite do lokalnega prodajalca ali do trgovine z avtodeli in kupite novega.

Če vozila ne uspete zagnati, lahko uporabite komplet kablov za vžig ali pa akumulator odstranite in ga napolnite v notranjem prostoru. Vedno sledite navodilom za uporabo.

Preverite antifriz (antikorozijsko sredstvo proti zmrzovanju hladilne tekočine)

Antifriz, kot pove že ime, preprečuje zmrzovanje vode v hladilnem sistemu motorja. Če boste želeli preveriti učinkovitost vašega antifriza, boste potrebovali primeren tester.

Če ga želite uporabiti, morate odviti pokrovček rezervoarja hladilne tekočine pod pokrovom, a pred tem morate obvezno preveriti, da je motor ohlajen.

Spustite cevko v hladilno tekočino, stisnite sesalni nastavek na koncu testerja in izsesajte nekaj hladilne tekočine v merilno telo. Nato odčitajte točko zamrzovanja antifriza s pomočjo lestvice znotraj testerja. Zamenjate antifriz v avtomobilskem sistemu, kot tudi pokrovček.

Preverite čiščenje vetrobranskega stekla

vetrobranska stekla

Zimsko vreme velikokrat povzroči mokre in umazane razmere. Zato boste pogosto uporabljali brisalce. Če bo rezervoar vode prazen, obstaja velika verjetnost, da bodo brisalci prenašali umazanijo po vetrobranskem steklu.

Nič ni hujšega, ko se med vožnjo vetrobransko steklo razmaže – pa še zelo nevarno je.

Če želite to preprečiti odprite rezervoar vode pod pokrovom in ga napolnite s čistilno tekočino. Lahko izbirate med že pripravljeno mešanico čistilne tekočine in koncentratom, ki ga morate še razredčiti z vodo.

Tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel zmrzne pri nižjih temperaturah kot sama voda, kar pomeni, da boste z njeno uporabo preprečili tudi zmrzovanje vodnih vbrizgalnih šob avtomobila.

Preverite zunanje žaromete

Zveni enostavno, in dejansko tudi je. V zimskem času so dnevi krajši in vreme slabše, kar pomeni, da je vzdrževanje žarometov pomembno opravilo na seznamu aktivnosti.

Redno preverjajte in očistite svoje žaromete. Sol in umazanija se hitro sprimeta, kar ponoči in v času sneženja, dežja in megle znatno zmanjšuje vidljivost.

Ne pozabite na dodatne žarnice in drugo obvezno opremo!

Zimske pnevmatike

zimske razmere

Če pogosto vozite v zimskem času, razmislite o nakupu kompleta zimskih pnevmatik. Ko temperature padejo pod 7º C, ter na zasneženih in zaledenelih površinah le-te nudijo izjemen oprijem – bistveno boljši kot letne pnevmatike.

Res je, potrebno bo poseči v denarnico, a investicija se vsekakor splača, saj prinašajo boljšo varnost.

Če ne želite kupiti zimskih pnevmatik, priporočamo, da opravite pregled globine profila vaših obstoječih pnevmatik. Zakonska meja globine profila je 1.6mm, a globlji profil močno izboljšuje vodljivost in zaviranje vozila. Prav tako redno preverjate tlak v pnevmatikah.

Zimska oprema vozila

V času zime poskrbite za varnostno in intervencijsko opremo. Če se boste znašli težavah, boste še kako hvaležni zanjo.

Priporočamo:

  • mobilni telefon in polnilec
  • varnostni trikotnik
  • odsevni jopič
  • komplet za prvo pomoč
  • odmrzovalnik in strgalo za led
  • lopato
  • vlečno vrv
  • gumijaste škornje
  • svetlobno baterijo
  • topla oblačila
  • hrano in pijačo

In spodoben nabor avtomobilskih preprog, ki ne služijo le za zaščito notranjosti vašega avtomobila pred mokrimi in blatnimi nogami, temveč jih lahko v primeru, da obstanete v snegu, namestite pod pogonskimi kolesi in tako olajšate premik vozila.

Profesionalni zimski pregledi vozil

Če nimate časa, da bi pripravili vaše vozilo na zimski čas vam priporočamo, da nas kontaktirate. V našem Avto Centru vam nudimo vrhunsko usposobljene strokovnjake za vse modele vozil.

Opomba! Vse informacije v tem članku so zgolj infromativne narave. Pri vzdrževanju vašega vozila upoštevajte navodila proizvajalca in / ali se posvetujte s pooblaščenim mehanikom oz. strokovnjakom. Na cesti upoštevajte razmere in predpise.

Zaupajo nam številna podjetja

logo lifeclass as tus bitermo-logo logo-banka-koper logo-luka-koper cimos logo Logo ika robotina logo uip zdravstveni-dom-koper Generali Intereuropa KERN Komunala Izola Sava ZDI ZRS

Izjave strank

You must enable Billing on the Google Cloud Project at https://console.cloud.google.com/project/_/billing/enable Learn more at https://developers.google.com/maps/gmp-get-started