kia soul ev 1

Vozniki v zvezni državi Nevada bodo kmalu na cesti videli samo-vozečo Kio. Južnokorejski proizvajalec vozil je od oblasti dobil dovoljenje za preizkus avtonomnega vozila KIA SOUL EV na tamkajšnjih javnih cestah.

Projekt samo-vozeče KIE SOUL EV je del investicije vredne 2 milijardi USD v sodelovanju s podjetjem Hyundai. Skupaj želijo tehnologije samo-vozečih vozil postopoma pripeljati v standardne modele.

Pri KII so se odločili za postopno uvajanje »samo-vozečih« tehnologij do leta 2020. Inženirji želijo na cestah Nevade najprej testirati:

  • Traffic Jam Assist – sistem za pomoč pri vožnji v gneči
  • Highway autonomus driving – sistem za samostojno vožnjo na avtocestah
  • Urban autonomus driving – sistem za samostojno vožnjo v urbanih okoljih
  • Emergency stop system – sistem za samodejno ustavitev vozila
  • Autonomus Valet parking – sistem za samostojno parkiranje

Pri Kii menijo, da popolnoma avtonomnega vozila do leta 2030 ne bo na cestah. Trdijo, da je potrebno najprej zagotoviti komunikacijo med samimi vozili in predvsem komunikacijo z ostalo infrastrukturo na cestišču.

kia soul ev 2

V zvezni državi Nevadi že od vedno podpirajo proizvajalce samo-vozečih vozil. Pred časom so sprejeli zakon, ki omogoča in ureja testiranje samo-vozečih avtomobilov na javnih cestah.

Podjetje Google je bilo prvo, ki je dobilo dovoljenje. Hitro je sledilo je nemško podjetje Audi. Nazadnje pa je na ceste zapeljal tudi prvi avtonomni kamion. Gre za tovorno vozilo Freihgtliner.

 

Zaupajo nam številna podjetja

logo lifeclass as tus bitermo-logo logo-banka-koper logo-luka-koper cimos logo Logo ika robotina logo uip zdravstveni-dom-koper Generali Intereuropa KERN Komunala Izola Sava ZDI ZRS

Izjave strank

You must enable Billing on the Google Cloud Project at https://console.cloud.google.com/project/_/billing/enable Learn more at https://developers.google.com/maps/gmp-get-started