Toyota Mirai je najbolj izstopajoča inovacija zadnjega desetletja: vozilo na gorivne celice je pristalo na vrhu lestvice stotih najpomembnejših avtomobilskih inovacij nemškega inštituta CAM (Center of Automotive Management).

toyota mirai

  • V nemškem inštitutu CAM (Center of Automotive Management) so izbrali sto revolucionarnih avtomobilskih inovacij
  • Med več kot 8000 inovacijami s področja avtomobilske industrije v zadnjem desetletju so za najboljšo izbrali vozilo na gorivne celice
  • Toyotin priključni hibridni Prius, prodajo katerega so začeli leta 2012, je pristal na tretjem mestu

V naslednjih tednih naj bi prvi evropski kupci v Nemčiji, na Danskem in v Združenem kraljestvu prejeli svoje limuzine na vodikov pogon brez izpustov, ki bodo naznanile novo obdobje v avtomobilskem svetu, kot ga poznamo.

Ekipa inštituta CAM s sedežem v kraju Bergisch Gladbach, ki jo vodi prof. dr. Stefan Bratzel, je podrobno proučila več kot 8000 inovacij med letoma 2005 in 2015. Te so nato razvrstili po tem, kako pomembne so za svoja trg in panogo, ocenili pa so tudi njihovo inovativnost.

Zmagala je prva limuzina na vodikov pogon serijske proizvodnje, ki bo na voljo javnosti. Vodik se v skladu gorivnih celic pretvori v električno energijo, ki poganja elektromotor s 114 kW/155 KM moči.

Vozila na gorivne celice ne izpuščajo strupenih snovi v ozračje, saj med vožnjo oddajajo zgolj vodo. Zlahka jih je mogoče uporabljati kot običajna vozila, saj so po zaslugi svoje avtonomije in časa polnjenja sposobna dolgih voženj, primerljivih z vožnjami avtomobilov z bencinskim motorjem.

Tudi Toyotin priključni hibridni Prius je med zmagovalci raziskave inštituta CAM in pionir na svojem področju: prvi priključni hibridni avtomobil serijske proizvodnje, ki omogoča napajanje prek običajne električne vtičnice, porabi poleg 5,2 kW/h elektrike samo 2,1 litra goriva na 100 kilometrov, kar pomeni, da na kilometer vožnje v ozračje izpusti samo 49 gramov CO2.

 V razvrstitvi stotih najpomembnejših inovacij je to zadostovalo za tretje mesto.

Vir: Toyota.si

 

Zaupajo nam številna podjetja

logo lifeclass as tus bitermo-logo logo-banka-koper logo-luka-koper cimos logo Logo ika robotina logo uip zdravstveni-dom-koper Generali Intereuropa KERN Komunala Izola Sava ZDI ZRS

Izjave strank

You must enable Billing on the Google Cloud Project at https://console.cloud.google.com/project/_/billing/enable Learn more at https://developers.google.com/maps/gmp-get-started